Šolski otroški parlament

V četrtek, 3. 1. 2013, je na šoli potekal šolski otroški parlament. Letošnja tema je odraščanje. Zjutraj smo si v Cankarjevem domu ogledali predstavo, ki nam je na primeren način prikazala, kako človek odrašča, se srečuje s težavami in zadregami, preko njih spozna veliko o sebi, svojih željah in hotenjih, postopoma pa odraste v človeka z vsemi svojimi kvalitetami in negativnimi lastnostmi. Predstavo je pripravilo Društvo za boljši svet.

Po predstavi smo s parlamentom nadaljevali v razredu. Nagovoril nas je predsednik Šolske skupnosti, Nejc Nagelj.  Nato smo imeli debato o predstavi, povedali smo svoja mnenja o njej, znotraj nje pa poiskali različne podteme, ki se tičejo odraščanja. Našli smo jih kar nekaj, npr. prva ljubezen, ločitev staršev, kajenje, prijateljstvo, težave s šolo, samopodoba…

Nato nas je učiteljica razdelila v skupine. Vsaka skupina si je izbrala eno podtemo in oblikovala plakat. Plakat naj bi učinkoval besedno-slikovno, s čim manj besedami naj bi povedali čim več.

Kasneje nas je obiskala študentka medicine, Maja Rojko, ki nam je na nevsiljiv način približala svet spolnosti.

Šolski parlament smo zaključili s pisanjem mnenja o današnjem dnevu. Nekaj teh mnenj si lahko preberete spodaj.

Danes smo imeli poučen dan, izvedeli smo veliko novega. Pri predavanju Maje Rojko mi je bilo všeč, da je bila iskrena in je spregovorila tudi o svojih izkušnjah in izkušnjah svojih prijateljev.                            (Petra Novak, 7. c)

Predavateljica Maja mi je bila zelo simpatična. Všeč mi je bilo tudi izdelovanje plakatov, saj smo morali biti ustvarjalni in si izmisliti zanimiva gesla, s katerimi bi pritegnili sovrstnike. Všeč mi je bil tudi pogovor o samopodobi. Predstava je bila zanimiva in zabavna. (Janja Zupan, 8. a)

Predstava mi je bila le delno všeč, saj se nobene teme odraščanja ni posebno dotaknila. Zabaven in zanimiv se mi je zdel pogovor, ki smo ga imeli z našo mentorico 2. šolsko uro, kjer smo si izmenjali naša mnenja in poglede na odraščanje. Tudi izdelava plakatov se mi je zdela v redu. Najbolj sem uživala ob Majinem predavanju o spolnosti, saj je govorila odprto in zabavno. Moje mnenje o celem dnevu je, da smo se imeli »cool«.                         (Petra Bolta, 7. c)

Zelo mi je bila všeč predstava, saj je prikazala veliko problemov, ki so povezani z odraščanjem. Ko smo se v šoli pogovarjali, so me zelo pritegnili problemi drugih. Izdelali smo kar nekaj plakatov. Predavateljica Maja je bila zelo simpatična in veliko je vedela. Na ta dan sem na splošno zelo užival. (Gregor Kržmanc, 6. c)

Sama predstava me mogoče res ni najbolj navdušila. Predvidevam, da zaradi igralske deformacije, saj sem veliko na odru.  Delavnice in odprta debata, ki sta sledili, sta mi bili zelo všeč, predvsem zaradi odprtega debatiranja. Obisk Maje Rojko je, seveda, imel svoj čar! Izdelali smo tudi precej inovativne plakate, ki bodo (upam) z uspehom krasili našo šolo. (Luka Vovk, 9. b)

Fotografije si lahko ogledate v spletni galeriji.

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja